Kristina Rutar

Foto: Gašper Lešnik

Kristina Rutar

Kristina Rutar je rojena 1989 v Šempetru pri Novi Gorici. Leta 2013 je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, na oddelku za likovno pedagogiko na področju keramike pod mentorstvom prof. Mirka Bratuše. Leta 2015 je na Akademiji E. Geppert za umetnost in dizajn zaključila podiplomski program Interdisciplinarna Grafika. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani, kjer tudi dela kot asistenka na smeri Unikatno oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

 

Koncept

Moje delo je ogledalo, ki skozi rušenje temeljev tradicionalnih medijev pripoveduje osebne zgodbe. Vodilna ustvarjalna sila je iskanje in grajenje relacij med umetniškim delom in individumom. Te se tvorijo na podlagi abstraktnih form, ki se rojevajo iz interpretacije okolice in realnih podob. Forme s svojo dvoumnostjo pripovedujejo univerzalne zgodbe, ki so odvisne od posameznikove osebne pripovedi. S spontanostjo in dinamizmom segajo vse od sanjskih podob do erotičnih oblik in dajejo posamezniku moč in svobodo za kreacijo osebne izkušnje preko asociacij in fantazij.
Preizprašujem in izzivam keramiko ter grafiko kot medija. Fascinirana sem nad iskanjem unikatnosti v tehnikah, katerih process je tradicionalno namenjen za ustvarjanje serij. S kršenjem temeljnih pravil uporabljenega medija skušam objekte pretvoriti v artefakte in reaktivizirati karakteristike medija. Pri uporabi lončarskega vretena v keramiki spreminjam forme in zrušim njihovo funkcionalnost s tem da jih reinterpretiram v sculpture. V grafiki se osredotočam na monotipije. S kombiniranjem različnih matric, kot tudi z menjanjem barve in papirja ustvarjam individualne in unikatne grafike. S postavitvijo del je posameznik izzvan na fizično in psihično interakcijo s celotnim prostorom.