Kristina Rutar

Foto: Gašper Lešnik

Kristina Rutar

Kristina Rutar (1989, Tolmin) je leta 2013  diplomirala na Pedagoški fakulteti, na področju keramike z naslovom Lončarska vrtenina kot skulpturalni objekt in pomen obvladovanja lončarske spretnosti za razvoj ročnih spretnosti otrok, pod mentorstvom prof. Mirka Bratuše in somentorstvom prof. Beatriz Gabriele Tomšič Čerkez. Leta 2015 je na Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta v Vroclavu, Poljska, zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Leta 2015 je na Ministrstvu za kulturo prejela status samozaposlene v kulturi, za področje kiparstva in grafike. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer dela kot docentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na oddelku IO/UO, smer Unikatno oblikovanje / steklo in keramika za področje keramike

 

Koncept

Moje delo je ogledalo, ki skozi rušenje temeljev tradicionalnih medijev pripoveduje osebne zgodbe. Vodilna ustvarjalna sila je iskanje in grajenje relacij med umetniškim delom in individumom. Te se tvorijo na podlagi abstraktnih form, ki se rojevajo iz interpretacije okolice in realnih podob. Forme s svojo dvoumnostjo pripovedujejo univerzalne zgodbe, ki so odvisne od posameznikove osebne pripovedi. S spontanostjo in dinamizmom segajo vse od sanjskih podob do erotičnih oblik in dajejo posamezniku moč in svobodo za kreacijo osebne izkušnje preko asociacij in fantazij.
Preizprašujem in izzivam keramiko ter grafiko kot medija. Fascinirana sem nad iskanjem unikatnosti v tehnikah, katerih process je tradicionalno namenjen za ustvarjanje serij. S kršenjem temeljnih pravil uporabljenega medija skušam objekte pretvoriti v artefakte in reaktivizirati karakteristike medija. Pri uporabi lončarskega vretena v keramiki spreminjam forme in zrušim njihovo funkcionalnost s tem da jih reinterpretiram v sculpture. V grafiki se osredotočam na monotipije. S kombiniranjem različnih matric, kot tudi z menjanjem barve in papirja ustvarjam individualne in unikatne grafike. S postavitvijo del je posameznik izzvan na fizično in psihično interakcijo s celotnim prostorom.