Foto: Mihaela Majerhold – Ostrovršnik

Kristina Rutar

Kristina Rutar (1989, Tolmin) je leta 2013 diplomirala na Pedagoški fakulteti, na področju keramike. Leta 2015 je na Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta v Vroclavu, Poljska, zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer dela kot docentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika za področje keramike.

Izjava avtorja

Ustvarjam dihotomičen prostor kot odgovor na senzibilno zaznavanje sveta. Odziv doživljanja okolice se zrcali v odnosu, ki je vzpostavljen med objektom in subjektom. Raziskujem razmerja med ujetostjo in svobodo, odsotnostjo in prisotnostjo, zavetjem in izpostavljenostjo. Hkrati opozarjam na krhkost družbenih struktur in odnosov v sodobnem svetu. Prostor dojemam večplastno: kot negativni prostor objekta, kot prostor, v katerega smo umeščeni ter kot moj osebni prostor znotraj družbe.

Telo, ki ga razumem v najširšem kontekstu, je glavni motiv. Telesnine so konstantno variabilne, tako s svojo simboliko, kot tudi s formo. Skozi zaznavanje telesa ustvarjam arhetipske, elementarne konstelacije.  Izolirani in opazovalcu nedosegljivi kipi se preko svoje odmaknjenosti vračajo v primarno stanje zavetja in varnosti. Z novimi pristopi k izbranemu mediju razgrajujem tradicionalno pojmovanje in preizprašujem temelje lončarskega vrtenja, saj objekte prvenstveno razumem v konceptualnem in ne tehnicističnem smislu. V namerni omejitvi pristopa k oblikovanju vidim priložnost za iskanje širine likovnih izrazov.